Вуди Гатри, доаенот на Американскиот фолк, кант-автор, еден од татковците на протестната музика и гордиот сопственик на гитарата низ која е испишан слоганот:

THIS MACHINE KILLS FASCISTS

Еве ја неговата резолуција за новата 1943-та:

 • Да работам повеќе и подобро
 • Да работам по список
 • Миење заби
 • Бањање
 • Здрава исхрана: зеленчук, овошје, млеко
 • Да пишувам по една песна на ден
 • Да носам чиста облека
 • Да носам чисти чевли
 • Редовно менување на чорапи
 • Редовно менување на постелнина
 • Многу читање на книги
 • Многу слушање радио
 • Да ги запознаат луѓето подобро
 • Да не сум осамен
 • Да останам горд
 • Да сонувам
 • Сите екстра пари да ги чувам во банка
 • Да танцувам
 • Да го победам фашизмот
 • Да ја сакам мама
 • Да го сакам тато
 • Да се разбудам и да се борам